„Tăcerea este un prieten adevărat ce nu trădează niciodată” (Confucius)

Distribuie acest articol!

Tacerea este un prieten adevarat, poarta catre realizarea de sine. Tacerea, de asemenea, ne poate elibera de situatii neplacute si ne ofera timp sa ascultam cu atentie, sa ne gandim tematic, pragmatic, inainte de a vorbi sau de a ajunge la orice concluzie.

Consider ca de cele mai multe ori oamenii care stiu sa taca nu pot decat sa asculte cea mai profunda intelepciune a inconstientului lor.

Ceea ce Confucius dorea sa exprime, sau ceea ce inteleg din acest citat, este faptul ca tacerea, linistea, un ritm mai lent se metamorfozeaza in prietenul adevarat care te tine, te sprijina si iti permite un moment in timp in care inconstientul sa iasa la suprafata. Acest lucru determina ca problemele fara solutie sa fie dezvaluite  cu claritate si sa fie analizate cu mai multa usurinta.

O data ce inconstientul iese la suprafata, ne sunt aratate intr-un mod mult mai flagrant situatiile in care ne regasim dar care nu ne mai servesc pentru a creste, a evolua. Ne sunt aratate lucrurile, oamenii de care ne agatam pentru o viata „mai draga, mai sigura” prin simplul fapt ca e cunoscuta,  dar care ne incatuseaza, si nu ne lasa sa progresam.

Tacerea este un prieten adevarat care nu te va trada niciodata, deoarece tacerea, exact ca un prieten fidel, plin de dragoste pentru tine, iti poate oferi prin spatiul in sine, vindecarea, revelatia.  Relatia cu sinele tau autentic nu are cum sa te tradeze. 

Intr-o relatie de prietenie, de dragoste, iubesti persoana asa cum ti se prezinta si nu-l vrei schimbat. La fel si tacerea iti poate oferi o experienta la fel de simpla, dar atat de puternica, profunda, in care nu ai practic nimic de facut, nimic de remediat, nimic de schimbat, dar in care totul este permis, totul poate fi primit, si totul poate fi oferit. 

Frumusetea care vine din aceasta experienta cu tacerea, la fel ca o prietenie in care esti iubit, acceptat asa cum esti, este ca te va lasa transformat in mai bine, iti ofera libertatea de a creste cat iti este dat sa cresti. 

Iar aici, mintea noastra, din fericire, nu are niciun rol. Spun acest lucru, deoarece, oricat de dulce si stralucitoare ar fi mintea noastra, este epuizanta, infricosatoare, si rolul ei este sa incerce intotdeauna sa ne repare, sa ne controleze viata. 

In momentul in care alegem sa ascultam sunetul minunat al tacerii, mintea noastra, chiar si pentru cateva momente pretioase, trecatoare, se elibereaza si isi desclesteaza pumnii stransi.

O alta interpretare pe care as putea sa o dau acestui citat ar fi referitor la relatia dintre oameni. In acest caz, tacerea ar putea fi un puternic instrument care trebuie pastrat de un lider. Din punctul meu de vedere, liderii ar trebui sa prefere tacerea si sa traiasca cu tacere. Doar asa poti fi capabil sa-ti pastrezi si sa-ti imbogatesti gandurile .

Tacerea este un prieten adevarat care, in acest caz, ofera indirect mai multa putere, te face puternic atunci cand vorbesti.

Astfel, cuvintele tale trebuie sa aibe valoare.

De multe ori, tacerea vorbeste mai mult decat cuvintele.

Cand nu ai un raspuns bun de oferit, tacerea este cea mai buna optiune. 

Cealalta persoana nu are cum sa judece starea ta de spirit.

Prin tacere nu permiti celorlalti sa traga o concluzie cu privire la ceea ce decizi, ceea ce cunosti. Personal, in acest caz, as prefera oricand transparenta, si discutia libera, fara teama de a fi judecat, dar si acest fapt cred ca vine tot dintr-o libertate a sinelui.

Gandurile bune de viata, de spiritualitate vin acolo unde nu exista zgomot. 

Natura este exemplul tacerii. 

Copacii, florile, iarba cresc in tacere. 

Luna, soarele, stelele se misca in tacere.

Tacerea este un prieten adevarat care

In tacere, calatoresti inauntrul tau. Incepi sa traiesti cu tine insuti. Doar asa devii mai fidel vietii, mai plin de vitalitate si spirit.

Distribuie acest articol!

You may also like...

3 Responses

  1. Sanda spune:

    Foarte interesant articolul. În tăcere, cuvîntul este prezent şi absent în aceeaşi măsură. În definitiv, nu putem tăcea decît prin intermediul limbajului. Limbaj care numeşte şi denumeşte orice realitate şi idealitate.
    „Simpla numire îl face pe om să fie o ciudăţenie neliniştitoare şi răscolitoare, care trebuie să tulbure celelalte fiinţe vii şi pînă şi pe aceşti zei solitari, despre care se spune că sînt muţi” (M. Blanchot).
    Multă sănăate !

  2. dragan maria spune:

    Interesant articolul! Mult success in continuare!

  3. Alex spune:

    Decât să vorbești aiurea mai bine taci și tăcerea spune multe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *